Mostaru darovala spektakularna izložbena večer u povodu 20. rođendana Aluminija

Aluminij Mostar

Najavljena je gala-večer, Mostaru je darovana gala-večer! Točno u 21 sat, u ispunjenim izložbenim salonima Galerije Aluminij pogašena su svjetla, a zagasiti crveni reflektor osvijetlio je članice Gudačkoga kvarteta Simfonijskoga orkestra Mostar, da bi zvucima Mozartove Male noćne muzike mnoštvo posjetitelja bilo uvedeno u kasnovečernju izložbu 50 za 20 kojom je Aluminij d.d. Mostar, zajedno sa svojim gradom, sinoć proslavio dvadesetu obljetnicu poslijeratne obnove rada.

Reprezentativni postav s ukupno 50 umjetnina, pomno odabranih iz godinama stvarane tvorničke zbirke, ostao je dostupnim za razgledanje sve do jedan sat ujutro, a u obraćanju nazočnima, direktor Aluminija Mario Gadžić bio je preplavljen emocijama.

- Osnovni razlog ovakova raspoloženja vodi nas u povijest, u vrijeme vizionarske obnove Aluminija nakon strahovitih ratnih razaranja. Drugi je, pak, činjenica da smo, ustajući iz pepela, zajedno sa sobom na noge podizali i svoju sredinu, godinama ulažući u brojne kulturne, znanstvene, športske i ine projekte i manifestacije. No, otvorivši svoju galeriju 2000. godine načinili smo iskorak u ovomu dijelu Europe, a ovaj je bastion mostarske i hercegovačke kulturne scene izrastao u brend koji je nadrastao granice BiH, što potvrđuju i eminentni likovni poznavatelji. Aluminij ovu galeriju vidi kao dio svoje velike obitelji, od nje nije odustao i od nje nikada ne će odustati! Ovo je zdanje našom perjanicom koje ostavlja nemjerljiv pečat u izgradnji ukupnoga kulturnog identiteta žitelja ovoga podneblja i ovdje ćemo obilježiti još mnoštvo okruglih obljetnica – poručio je Gadžić, šaljući nedvojbenu poruku Aluminijeva oporavka.

Direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija Darko Juka kazao je kako je Aluminij kralježnicom je gospodarske snage Hercegovine i okosnicom njezina razvitka, i kako upravo dostojno svojoj veličini slavi svoj jubilarni rođendan izložbom vrijednom osobite pozornosti.

- Večeras profesionalizam ostavljam po strani, večeras sam subjektivan, večeras sam emotivan i držim kako svi mi u Aluminiju sada imamo pravo na to. Neka od ovih vrhunskih djela prvi su put napustila tvornički krug kako bi Vam bila darovana na uživanje, nakon više od stotinu postava koji su, u sedamnaest godina galerijskoga djelovanja, nudile duhovnu okrjepu svakomu posjetitelju našega prostora. Ovaj postav čine platna i skulpture Reisera, Šuteja, Vejzovića, Jordana, Diminića, De Rivere, Kuliša, Njirića, Kožarića, Trostmanna i brojnih drugih, i sva su dijelom impresivnoga kataloga Aluminijeva fundusa, na koji je Galerija čekala sve ove godine – govorio je Juka, ne krijući ushićenje.

Likovni kritičar Ivan Vukoja, autor prigodnoga kataloškog osvrta, pojasnio je kako je pedeset ostvarenja odabrano mjerilom kvalitete samoga umjetničkog djela, ali i mjerilom značaja i etabliranosti autora u različnim sustavima i svjetovima umjetnosti.

- Izložena djela nastajala su od sredine 20. stoljeća, pa sve do danas, te pripadaju stilovima koji svoj uzor traže u (post)modernim umjetničkim pravcima. Upravo se u toj karakteristici mogu uvidjeti nastojanja Galerije Aluminij u njegovanju odnosa sa suvremenošću i senzibiliziranja kulturne javnosti i likovne publike za različne likovne vokabulare i izričaje – naglasio je Vukoja, dometnuvši kako je pečat koji je Galerija Aluminij ostavila, nakon šesnaest godina djelovanja, već sada neizbrisiv u društvenoj i u kulturnoj memoriji kako grada Mostara tako i cijele Hercegovine.

- Ugledom i značajem kojeg je izgradila, Galerija je postala ne samo važna i prepoznatljiva članica velike Aluminijeve obitelji, nego i dinamičan poligon za razvoj kulture i likovne umjetnosti, poligon na kojemu djeluju i stasaju brojni likovni umjetnici i na kojemu se odgaja i prosvjećuje mnogobrojnu likovnu publiku. Stoga nam ne preostaje drugo, nego s dubokim poštovanjem i zahvalnošću čestitati Aluminiju d.d. Mostar dvadesetu obljetnicu obnove rada i zahvaliti mu na svemu pozitivnomu što je učinio za društvo i zajednicu – zaključio je Vukoja.

Posjetitelji su, po završetku protokolarnog dijela programa, pjenušcem nazdravili s članovima Uprave i Nadzornoga odbora Aluminija, a u razgledanju izložaka uživali su uz zvuke Mozartova Turskog marša i Boccherinijeva Menueta, u izvedbi spomenutoga Gudačkog kvarteta.

Izložba otvorenom za besplatno razgledanje ostaje sve do 31. ožujka, a digitalna inačica kataloga dostupna je na sljedećoj poveznici.

Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
PrilogVeličina
PDF icon Katalog izlozbe 50 za 202.96 MB
Korporativne komunikacije