Splitski slikarsko-kiparski trojac razgalio Mostarce izvrsnom izložbom u Galeriji Aluminij

Aluminij Mostar

- Izlagala sam ovdje kao studentica, na jednoj skupnoj izložbi, i poželjela jednoga dana autorski se predstaviti u Galeriji Aluminij. Iznimno sam sretna što mi se želja tako brzo ispunila – kazala je splitska akademska slikarica Tea Morić Šitum u sinoćnjemu obraćanju u prigodi svečanoga otvaranja izložbe kojom se mostarskoj publici predstavila zajedno sa svojim suprugom, kiparom Franom Šitumom, i prijateljicom, slikaricom Karin Grenc. Dometnula je, zahvalivši se organizatorima na pruženoj prilici, kako im je ova izložba jako bitnom iz razloga što njihova djela stvaraju dijalog koji inače imaju i u privatnomu životu.

Ukupno 45 slika i skulptura izloženo je u obadva galerijska salona, u suorganizaciji Galerije Aluminij, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, a postav ostaje dostupnim za besplatno razgledanje do 12. svibnja.

Hrvatski ak. slikar Hrvoje Marko Peruzović osvrt na zajednički postav ovoga splitskog trojca nazvao je Hodom po rubu Sredozemlja, i utvrdio kako se, s tri zasebne likovne poetike, tri različne osobnosti i tri stvaralačka pristupa koji na prvi pogled nemaju preveć toga zajedničkog, ovi umjetnici zapravo napajaju na sličnim ili čak na istim izvorima.

- Ono što ih povezuje bitno je određeno ozračjem u kojemu žive i stvaraju, a to je, dakako, prostor Mediterana, kao i njegova specifična duhovnost. Svatko će od njih to osnovno polazište doživjeti, a potom i opjevati, na drukčiji, sebi svojstven način. No, Mediteran ovdje nije konačnim ciljem, on je prije svega sredstvom, načinom za dopiranje do jednoga višeg i oku nevidljivoga metafizičkog prostora – kazao je, između ostaloga, Peruzović koji se potom podrobnije osvrnuo na stvaralaštvo svakoga od njih pojedinačno, što je otisnuto na stranicama izložbenoga kataloga, dostupnog na sljedećoj poveznici.

- Promatramo li radove ovo troje umjetnika u okolju suvremene likovnosti i uobičajenih umjetničkih praksi, njihovo kretanje može se na trenutak (u)činiti (pre)konzervativnim i pomalo rizičnim hodom po rubu s kojega je lako skliznuti u sladunjavu dopadljivost ili jeftinu banalnost. Međutim, oni usprkos svim zavodljivim trendovskim instant rješenjima koja se danas diljem globaliziranoga svijeta nude i usprkos svim kaotičnim okolnostima ovoga apsurdnog vremena u kojemu žive i stvaraju, nastoje sačuvati jasnoću svojega unutarnjeg glasa i čistoću svoje autentične likovne vizije,  uzdižući ono (naizgled) malo i podcijenjeno u prostore visoke umjetnosti. To čine bez imalo dvojbi i straha, samouvjereno, vješto i sigurno, nastavljajući beskompromisno koračati po tomu opasnom rubu svojega životnog i jedinstvenog Mediterana – dometnuo je Peruzović, dok su, u ugodnomu ozračju, članice Ženske klape Arja iz Mostara, izvedbama Bijele lađe i Zvona moga grada, dodatno razgalile okupljene poklonike likovne umjetnosti.

Inače, Karin je slikaricom s povremenim izletima prema kiparstvu, a na ovoj se izložbi predstavila kombiniranom tehnikom, dok u djelima kipara Frane dominiraju figuralni prikazi ljudi koji izranjaju ili iz mora ili iz barke. Tea se, pak, predstavila svojim ciklusom brodova prikazujući alegorije života, s tim da su ti brodovi, kako sama ističe, uvijek jednom malo širom pričom.

Izložbu je otvorio direktor Galerije Aluminij Darko Juka, i sam oduševljen realizacijom ovoga postava kojim je, nakon jednoga duljeg razdoblja, Aluminijev umjetnički prostor ispunjen i skulpturama, kako onim Franovim s kojima se ponire duboko u osobna promišljanja, tako i onim kojima Karin oplemenjuje odbačene naplavine u kojima je ona vidjela crkvicu pod borom na planinskomu vrhu, morsko površje ili anđela u uznesenju.

Karin je Grenc rođena u Splitu 1971. godine. Grafičkom je dizajnericom, koja uspješno stvara i na poljima slikarstva i kiparstva, i čiji su radovi dijelom privatnih zbirki diljem svijeta. Izlagala je dosad na 19 samostalnih, kao i na brojnim skupnim izložbama u rodnoj Hrvatskoj i u tuđinstvu. Živi i stvara u Splitu, na didovini u Velomu Varošu, kako sama voli kazati. Tea Morić Šitum rođena je 1987. u Splitu. Na zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Darka Jakića, diplomirala je kao magistra edukacije likovne kulture. Izlagala je dosad na sedam samostalnih i nizu skupnih izložbi u Hrvatskoj i izvan nje. Zajedno sa suprugom Franom (kako kaže - u komplementarnom kontrastu)  živi i stvara u Kaštelima. Frane je, pak, rođen 1985. godine, također u Splitu, gdje je, na tamošnjoj Umjetničkoj akademiji, kiparstvo diplomirao 2010. godine, u klasi prof. Kuzme Kovačića. Dosad je ostvario četiri samostalne i sudjelovao na  više skupnih izložbi. Autorom je četiriju javnih skulptura, nekoliko plaketa i nagrada, kao i makete izvornoga izgleda Dioklecijanove palače.

Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Korporativne komunikacije