Galerija Aluminij ugostila iznimnu likovnu priču mostarskoga ak. slikara Marija Šunjića

Aluminij Mostar

Galerija Aluminij je, u suorganizaciji s Filozofskim i Fakultetom PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, ugostila izniman likovni postav mostarskoga akademskog slikara Marija Šunjića, stasaloga predstavnika mlađega slikarskog naraštaja BiH, koji je i europsku likovnu kritiku oduševio nedavnom izložbom u talijanskoj Padovi. Riječ je o presjeku njegova posljednja tri ciklusa (Continuum tremens, Terra incognita i Egzodus), odnosno o ukupno 48 djela rađenih u tehnikama akrila i kolaža, i uokvirenih u postav pod imenom Mapa, Brod, Odredište.

- Premda su radovi prožeti osobnim, intimističkim ozračjem, oni su i svojevrsnom refleksijom stanja društva, te je priča koliko osobna, toliko je i paradigmom za iščitavanje društvenih gibanja. To je i svrhom ove izložbe i povodom za moju daljnju komunikaciju s publikom – kazao je autor u prigodi sinoćnjega otvorenja, proslavljajući i svojevrsni jubilej, odnosno svoju 20. samostalnu izložbu.

Prije nego je i službeno proglasio izložbu otvorenom, direktor Galerije Aluminij Darko Juka naglasio je kako je riječ o snažnoj likovnoj priči koja je potekla s ovoga podneblja, u njemu stasala i doživjela svoje predstavljanje publici koja je najzahtjevnija, a to je svakomu autoru uvijek ona domaća.

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, koji godinama prati Šunjićevo stvaralaštvo, poručio je kako Šunjićeve slike u ovim ciklusima nisu ništa osim rovanja, grebanja, lomova, traženja, poništavanja prethodnih uvjerenja i nastojanja da se pronađu i istraže neki drugi obrasci, neki drugi motivi, perpetuira kretanje koje simulira životni spiralni hod.

- Šunjić dijeli svoj pogled na svijet s romantičarima kraja 18. i prve polovice 19. stoljeća, misaoni i duhovni pogled u kojemu se čežnje isprepliću sa sjetom i put kojemu se teži s putom koji je prijeđen. U trijadi ovih ciklusa koju određuju pojmovi mapa-brod-odredište zatvorenim je krugom jednoga takova putovanja, rabeći prošlost (sjećanje) kao nit koja uvezuje cikluse u jedinstvenu cjelinu. Dosljedno oblikovanje tonskih, gotovo monokromnim kompozicijama, harmonizira velike apstraktne površine i vješto oblikovane figurativne cjeline. Brodovima je posvećena posebna pozornost, njihova pedanterija, lako poveziva s cizeliranim skulpturama brodova, daje im monumentalnost i središnju ulogu u ovome ciklusu. Ova je izložba zaokružena i cjelovita, istodobno vrlo uslojena i jasna, pokazuje genezu misli koju se raznovrsno oblikuje u trima ciklusima, ali ih slaže u zajedničku priču o povijesti, tragediji i cikličnosti – kazao je Ivanović o izložbi koja u Salonu 1 Galerije Aluminij otvorenom za besplatno razgledanje ostaje do kraja tekućega mjeseca.

Katalog izložbe dostupnim je na sljedećoj poveznici.

Inače, Mario je Šunjić rođen 1975. u Malschu, Kreis Karlsruhe (Njemačka), da bi slikarstvo, na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, diplomirao 2002. godine, u klasi prof. Ante Kajinića, pod čijim je mentorstvom, pri istoj ALU, 2005. i magistrirao na poslijediplomskomu studiju Ars Sacra. Ostvario je dosad 19 samostalnih i više od 80 skupnih izložbi. Dobitnikom je niza nagrada, radovi su mu dijelom stalnih postava Umjetničke galerije BiH i Franjevačke galerije u Širokomu Brijegu, a zastupljeni su i u mnoštvu drugih zbirki u zemlji i u tuđinstvu. Živi i stvara u Mostaru.

Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
PrilogVeličina
PDF icon Katalog izložbe Marija Šunjića801.28 KB
Korporativne komunikacije