ISKORAK Povijesna izložba izbora iz Aluminijeva umjetničkog fundusa u Dubrovniku

Aluminij Mostar

Na drevnim dubrovačkim zidinama izvješeni baner s imenom Aluminija d.d. Mostar, te još i veći, petometarski, onaj sa zidina Umjetničke galerije Dubrovnik, pozivali su danima gospare i dubrovačke goste na svečano otvorenje izložbe umjetnina iz Aluminijeva fundusa. Na trećemu katu UGD-a, pod brižljivim nadzorom ravnatelja te ustanove i potpisnika samoga izložbenog postava Marina Ivanovića, dobro uhodana je ekipa rasporedila pedeset pomno odabranih umjetnina od ukupno 34 slikara, kipara, grafičara i fotografa, dominantno s hrvatskoga i bosanskohercegovačkoga stvaralačkog prostora. Odabrao ih je, sljedeći svoje bogato znanje i višedesetljetno iskustvo, zagrebački bard povijesti umjetnosti, viši kustos Moderne galerije Zagreb Željko Marciuš, kustos ove izložbe.

Gosti su pristizali, galerijski prostor postajao sve tješnji, a svoja su mjesta zauzeli kamermani i fotografi sa snažnim bljeskalicama… Sve je bilo pripravno za početak… A onda je Ivanović pozdravio mostarske goste u izložbenim salonima jedne od istinskih čuvarica dubrovačke, hrvatske, pa i europske umjetničke baštine.

– Tvornica Aluminij u Mostaru poznata je i kao Hercegovački div. Taj div koji hrani jednu čitavu regiju, koji zapošljava tisuću ljudi i o kojemu posredno ovisi više desetaka tisuća ljudi, trenutačno na koljenima, ali njegov je rad ostavio trag. On je, rastući, ulagao u ono što nam u konačnici ostaje, a to je identitet. On se mijenja, ali ne propada – precizno je poručio Ivanović, osvrćući se na dvogodišnji rad UGD-a i Galerije Aluminij na ostvaraju ovoga pothvata koji je zapravo povijesnim iskorakom Aluminija čiji je fundus prvi put napustio tvornički krug, odnosno salone njegove galerije u središtu Mostara.

- Učiniti taj iskorak i kao prvo odredište imati Dubrovnik! S luka Staroga mosta, pod krilo Svetoga Vlaha! Nemojte, stoga, zamjeriti što sam emotivan i ustreptao – kazao je direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka, osvrćući se na Aluminijevu povijest, razaranje i obnovu, kada je, još 1997. godine, tvornica u svoju poslovnu strategiju ugradila i društveno-odgovorno poslovanje, otvorivši 2000. godine i svoju umjetničku galeriju.

Željko Marciuš oduševljeno je govorio o tvornici koja ulaže u umjetnost, u nadgradnju i njegovanje zajedničkog nam identiteta.

– Jako sam ponosan da jedna gospodarska institucija ulaže u umjetnost. Moj pristup ovomu otvaranju bio je fizionomijski prema kritici fizičkoga uma, gdje se pokušavam još približiti ljudima koji su mi postali bliskima, kao i njihovu radu i cijelomu pogledu na ovaj predivan svijet umjetnosti – izjavio je Marciuš koji je autorom i pratećega kataloškog osvrta.

Umjetnine iz zbirke tvornice Aluminij Mostarslužbenim je nazivom postava, unutar kojega su dubrovački čuvari umjetničke baštine posebno mjesto dali djelu Gabrijela Jurkića iz 1944. godine, slikara koji se u svojemu opusu rasprostire od zakašnjele secesije i simbolizma, sve do impresijskoga realizma, te je, kako Marciuš ističe, jednim od najvažnijih imena moderne umjetnosti BiH, kao i hrvatske moderne povijesti umjetnosti.

Osim Jurkića, postav čine i djela Dubravke Babić, Jerka Bakule, Josipa Botterija Dinija, Danijela Butale, Josipa Diminića, Kažimira Hrastea, Ratka Joba Janjića, Stjepana Ivaniševića, Josipa Ivanovića, Dalibora Jelavića, Vasilija Josipa Jordana, Gorana Jovića, Ivana Kožarića, Vatroslava Kuliša, Tihomira Lončara, Zlatka Melchera, Florijana Mićkovića, Josipa Mijića, Nikole Njirića, Lukša Peke, Nikole Reisera, Alfonsa Rodrigueza, Josipa Škerlja, Ivice Šiška, Roberta Šimraka, Marija Šunjića, Miroslava Šuteja, Antuna Borisa Švaljeka, Matka Trebotića, Josipa Trostmanna, Fadila Vejzovića, Nenada Voriha i Nikole Vučkovića.

- Mostarcima se upravo u Galeriji Aluminij predstavio impozantan niz dubrovačkih stvaratelja i ponosni smo na činjenicu da su naše salone resila djela Bukovca, Masle, Vojvodića… Danas ovdje vidim umjetnike koji su izlagali u našim salonima, od Josipa Ivanovića, Tonka Smokvine i Josipa Škerlja, do Miše Baričevića. Činjenica da je naša zbirka, odnosno izbor onoga ponajboljeg iz nje, ugostio Grad njegovatelj hrvatske kulture i baštine, koje su samim bitkom narodne uljudbe i nacionalnoga identiteta, za Aluminij i njegovo ime od nemjerljiva je značaja. Poštovani je Željko našu, likovno poprilično rascjepkanu priču, vrhunski istkao u pitku izložbenu cjelinu, a UGD je omogućila čak i djelima nekolicine dubrovačkih stvaratelja na trenutak se vratiti rodnomu gradu njihovih majki i očeva – kazao je Juka, popraćen pljeskom okupljenih, među kojima su bili i dekan ALU Zagreb Tomislav Buntak, ravnatelj Klovićevih dvora u Zagrebu Antonio Picukarić, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Zvonko Maković, ravnatelj Doma Marina Držića u Dubrovniku Nikša Matić…

- Dubrovnik udomljuje Mostar umjetnošću koja i na kraju vremena našim osjetilima pridaje određenu svrhovitost, smislenost i značenje. U tome i jest njezina posebna vrijednost. Iako nitko zapravo ne zna kamo u stalnim mijenama, vječnome rastu i novim tehnologijama postindustrijskoga, uglavnom mono-polarnoga doba, ovaj svijet doista ide, kao ljudska vrsta od zore vremena naovamo ostavljamo tragove koji se pretaču u znakove, a ovi u nikada dokraja spoznate simbole koji upućuju nepojmljivo dubinsko značenje čovjeka i svega. To je snaga umjetnosti jednoga od segmenata prirodnih čarolija. Ne treba ih dokraja dešifrirati, analizirati i obuhvatiti jer, kao na odjavnoj špici filma, čarolija začas nestaje – zaključio je Marciuš svoj osvrt na ovu mostarsko-dubrovačku priču, koja otvorenom u UGD ostaje do 12. prosinca.

Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Korporativne komunikacije