U Galeriji Aluminij otvorena dinamična izložba foto-portreta Marina Čilića i Ivan Dodiga

Aluminij Mostar

Nakon njujorške Pete avenije i nakon čitavoga niza velikih izlagačkih pothvata diljem svijeta, profesionalna športska fotografkinja Gordana Dana Anders, čiji su uraci dosegnuli razinu umjetničke fotografije, izlaže u Galeriji Aluminij, prvi put u BiH uopće. Njezino fotografsko umijeće i stvaralački perfekcionizam mostarskoj su publici predstavljeni postavom Asovi u objektivu, a riječ je o pomnomu odabiru trideset portreta hrvatskih teniskih svjetskih prvaka Marina Čilića i Ivana Dodiga.

- Trideset portreta čija dinamičnost oduzima dah! Ovo je zbilja neobičnom pričom u našemu radu, a velika pozornost javnosti razumljiva je i u svjetlu novoga pobjedničkog sjaja ovoga međugorskog dvojca. Ovogodišnju izlagačku sezonu zaključujemo nesvakidanjim spojem umjetnosti i športa, i to onoga koji je netom posjeo Hrvatsku na svjetski tron. Dana Anders, hrvatska novinarka i fotografkinja, koja je izrasla u svjetsku zvijezdu umjetničke fotografije sa športskih terena, znamenom je nepokolebljivosti na putu prema zacrtanomu odredištu, točno onako kao i motivi iz njezina objektiva, odabrani za ovu izložbu. Njezino stvaranje stoga i predstavljamo povezujući ga s onim što je izvorno naše, poniklo pod našim djelićem nebeskoga svoda, a izraslo u svjetsku snagu, onu koja sada sjedi na svjetskomu teniskom prijestolju – kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, koji je izložbu i proglasio otvorenom, prenijevši Marinove i Ivanove pozdrave s priprema izvan BiH, te posebno pozdravivši nazočne Ivanove roditelje, Davorku i Tomislava.

Fotografije velikoga formata (90x135 cm), koje su ovjekovječile neke od najbitnijih i najdinamičnijih trenutaka u karijerama hrvatskoga dvojca, nastale su na turnirima Pariza (Roland Garros), Londona (Wimbledon), Hamburga (German Open), Hallea (Gerry Weber), Zagreba (Zagreb Indoors) i Umaga (Vegeta Croatia Open). U Mostaru su postavljene u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij i MC Terra Mostar, a osnivač i direktor Terre Ilko Barbarić istaknuo je kako ga osobito raduje što je i Galerija Aluminij prepoznala umjetnost i izvan onih pretpostavljenih okvira unutar kojih se tu riječ koristi i ''što je otvorila svoje salone za ovu vrhunsku priču''.

Emocijama preplavljena Dana Anders i sama se obratila okupljenima:

- Presretna sam! U Mostaru sam nakon dugih trideset godina, a prvi put u ovoj ulozi. Izlagala sam u velikim galerijama svijeta, ali ova me ostavila bez daha. Hvala im što su mi omogućili izložiti svoje radove baš tu gdje su ova dvojica velikih sportaša požrtvovno stasala u teniske divove. Poznajem ih i pratim već dvadeset godina, i raduje me što su, osim u vrhunske tenisače, izrasli i u iznimno velike ljude – komentirala je Anders, ponesena dobrim raspoloženjem, a u društvu svojih dvoje s kojima je doputovala iz Hamburga (Njemačka).

Izložba će otvorenom ostati do 11. siječnja sljedeće godine. Športska novinarka Tanja Vučić u kataloškomu je osvrtu zapisala kako je Čilićev i Dodigov put prema vrhu ''satkan gorljivom željom za uspjehom i hercegovačkim prkosom koji je odolijevao i najtežim kušnjama''.

- Fotografije Dane Anders, koja je društvu odabranih europskih velikana športske fotografije, pršte emocionalnim nabojem i na najbolji nam način prenose i dočaravaju ozračja, strepnje, očekivanja i onaj vrhunski osjećaj postignuća najvećih uspjeha s ovih velikih natjecanja. Izložbom u Mostaru, u Galeriji Aluminij, Daninu priču povezujemo s podnebljem u kojemu su dvojica međugorskih tenisača napravili prve teniske korake. Posebno impresivan dojam ostavljaju fotografije ovoga dvojca u nacionalnim dresovima, u kojima su naši asovi ostavili neizbrisiv trag u analima hrvatskoga športa – zapisala je Vučić.

Inače, Dana je Anders rođena u Zadru (RH) 1950. godine, u novinarstvu je od 1968. a športskom se fotografijom, najvećma na teniskim terenima, bavi od 1979. godine. Godinama prati najveće teniske turnire, te objavljuje u više uglednih tiskovina i značajnih športskih publikacija. Imala je dosad niz samostalnih i skupnih izložbi, dobitnicom je više nagrada i priznanja. Članicom je Njemačkoga novinarskog društvai Zbora fotoreportera Hrvatske. Tijekom Domovinskoga rata i poslije njega, vodila je humanitarnu organizaciju Pomoć djeci u ratu, za što su joj dodijeljene: Povelja predsjednika Republike Hrvatske i Medalja za zasluge za narod Republike Njemačke. Živi i djeluje u Hamburgu.

Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
PrilogVeličina
PDF icon Katalog izložbe Dane Anders1.36 MB
Korporativne komunikacije