Aluminij ugostio predstavljanje pjesničkoga troknjižja fra Vendelina Karačića

Aluminij Mostar

Književnici Zdravko Kordić i Dragan Marijanović predstavili su večeras, u ozračju lijepo popunjenoga izložbenog prostora Salona 2 Galerije Aluminij, novo troknjižje uglednoga hrvatskog pjesnika fra Vendelina Karačića. Riječ je o njegovim djelima naziva Kronova galija, Sićušnice i U suzvučju postojanja, koja su iz tiska izišla tijekom ove godine, a koja je, zajedno s imenovanim kolegama, pjesnik osobno predstavio mostarskomu čitateljskom općinstvu.

Kronova je galija objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, dok su druge dvije stihozbirke svjetlo dana ugledale u nakladi Muzeja i Franjevačke galerije u Širokomu Brijegu. Sva tri djela prožima fra Vendelinova opčinjenost vremenom, ali i njemu svojstvena pjesnička mističnost i naslonjenost na mitološke povjesnice pa i naslovi pojedinih poglavlja iz tih knjiga (Usebljeno bivstvovane, Mitske protočnice, Pozemljarci, Kajinovske sjene, Pred portalom nedohvata…) čitatelja mame ući u svijet fra Vendelinova stvaranja.

Večer predstavljanja svakako je na dodatnu razinu uzdignula i prateća izložba crteža kojima su oslikane knjige Kronova galija i U suzvučju postojanja. Likovne uratke iz prve knjige potpisuje akademska slikarica Kristina Ćavar, a iz druge akademska grafičarka Antonija Gudelj. Fra Vendelin je poznat po tomu koliko cijeni ulogu u likovnosti u opremanju književnoga djela, a na tomu je tragu i lani, također u Salonu 2 Galerije Aluminij, u sklopu predstavljanja svoje slikovnice Lav i mrav, otvorio i prateću izložbu ilustracija iz te knjige, koje je radio akademski slikar Josip Mijić. Upravo je Mijić grafički oblikovao djela U suzvučju postojanja i Sićušnice, s tim da kod potonje potpisuje i cjelokupan likovni prilog. Izložba crteža Kristine Ćavar i Antonije Gudelj ostaje dostupnom za besplatno razgledanje sve do 21. ovog mjeseca.

Inače, fra Vendelin je Karačić rođen 1942. godine u Gornjemu Crnču, pokraj Širokoga Brijega, svećenikom je postao 1967. u Sarajevu, članom je Hercegovačke franjevačke provincije UBDM, a službovao je u Drinovcima, Mostaru, Širokomu Brijegu i u Zagrebu. Od 1990. godine živi i djeluje u Širokomu Brijegu, danas kao voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije. Plodonosnim je autorom čitavoga niza objavljenih knjiga.

Aluminij Mostar

Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Korporativne komunikacije