Pandža za Klix: Neophodno je pronaći konačan izlaz iz našega dugovanja prema EPHZHB

Aluminij Mostar

Razgovor koji je, za sarajevski informativni portal Klix.ba, s direktorom Aluminija d.d. Mostar Draženom Pandžom vodio novinar Rijad Durkić, objavljen je pod naslovom Za dugotrajno rješenje problema Aluminija treba pronaći izlaz iz dugovanja.

Uz jezične intervencije, prenosimo ga u cijelosti:

Aluminij d.d. Mostar, nakon prave bure na rukovodećim pozicijama početkom ljeta, sada ima novog direktora, a to je Dražen Pandža. U razgovoru za Klix.ba, Pandža je govorio o trenutačnoj poziciji ove važne tvrtke čiji je najveći vlasnik Vlada Federacije BiH, planovima oporavka, te perspektivama Hercegovačkoga diva koji pamti puno bolje dane.

Prije mjesec i pol, s pozicije je odstupio direktor Mario Gadžić, a Pandža je postao čelni čovjek. S ove vremenske distance novi direktor kratko je prokomentirao ono što se zbilo.

- Poznato je kako je Nadzorni odbor Aluminija mjerodavnim istražnim tijelima predao svu dokumentaciju koju je imao na raspolaganju o tom slučaju i po tom pitanju nemamo dodatnih komentara. Mi smo usredotočeni na rješavanje vitalnih problema koji su presudni za našu budućnost - kratko je odgovorio.

Kaže nam kako je, poslovno gledano, Aluminij opterećen mnoštvom opasnih izazova. Cijena električne energije ostaje gorući problem, a trenutačne cijene na burzi struje više su čak i od lanjskog razdoblja u kojem je hidrologija bila na katastrofalnoj razini.

- Nama za dugoročni ugovorni odnos za opskrbu električnom energijom treba financijsko jamstvo koje nam, zbog akumuliranih gubitaka, ne će izdati nijedna komercijalna banka i to je prostor za konkretnu pomoć naših vlasnika, gdje u prvomu redu mislim na Vladu FBiH kao našeg najvećeg pojedinačnog suvlasnika. Da budem precizan, za dugoročno rješenje Aluminijevih problema i za otvaranje prostora stabilizaciji i razvitku mora se pronaći konačan izlaz iz našega dugovanja prema Elektroprivredi HZHB. Nadalje, kao dodatni teret, iz godine u godinu trpimo prevelike namete za troškove elektroprijenosa, kao i za izdatke na ime obnovljivih izvora električne energije. To nam, uz poremećena globalna tržišna kretanja na planu nabave ključnih sirovina, prije svega glinice, predstavlja dugoročno neizdrživo opterećenje, ugrožavajući naš opstanak - kazao je Pandža.

Radnici su kroz više štrajkova upozorenja alarmirali javnost, ali i rukovodstvo poduzeća o svom stanju, ali i stanju tvrtke. Novo je rukovodstvo tu napravilo zaokret.

- S pravom, ali prije svega s velikim zadovoljstvom, mogu kazati kako su raspoloženje radnika i ukupno unutarnje ozračje u tvornici znatno popravljeni. Uostalom, Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija službeno je odustao od nedavno odgođenog održavanja drugog štrajka upozorenja, što je odlučeno na Skupštini NSZ-a koja je dala i javnu potporu radu uprave, odnosno kolegi Borisu Vicanu i meni. Mi smo nastojali u najkraćem mogućem vremenu postići pomake u odnosima sa sindikalnom organizacijom i u tome smo uspjeli, a presudnu ulogu odigrala je spremnost obje pregovaračke strane za objektivno sagledavanje stanja u kojem se nalazimo i za razumne kompromise. Većina je sindikalnih zahtjeva opravdana i na tom smo tragu iznašli optimalna rješenja. Sindikat nas je informirao kako je njihova ocjena da konkretni koraci koji su učinjeni nailaze na pozitivan odjek među zaposlenicima. Mi smo već ispunili najžurnije zahtjeve iz proizvodnje, a to su prijeko potrebno popunjavanje nedostajućih radnika, raspoređivanje invalida rada na ona mjesta koja odgovaraju njihovoj preostaloj radnoj sposobnosti, dok je za preostale usuglašene zahtjeve potrebna drukčija dinamika provedbe, ali će svakako biti ispunjeni na način koji je dogovoren sa sindikatom - kaže Pandža.

Aluminiju već dugo prijeti stečaj, sad sa spominju i neki još teži scenariji, zanimalo nas je koliko je situacija zaista teška i šta nova uprava namjerava uraditi.

- Opet naglašavam, Aluminij je u veoma složenoj situaciji i suočen je s možda najvećim izazovima u svojoj povijesti. U prvomu redu mislim na nagomilana dugovanja, ali i na strahovito opterećujuću nelikvidnost, te na nestabilne tržišne okolnosti na globalnomu planu. Prilikom preuzimanja dužnosti, kolega Vican i ja bili smo u potpunosti svjesni težine ukupne situacije. Jasno nam je bilo kako budućnost može donijeti nekoliko mogućih scenarija i zaključili smo kako je jedina ispravna koncepcija snažno vjerovati u sebe i u svoj tim, te slijediti zacrtanu strategiju! Da nije tako, ne bismo se niti prihvaćali ove zadaće. Sada smo usredotočeni na održavanje pune operativnosti u proizvodnom procesu, na oporavljanje tvorničke reputacije i na rješavanje strateških problema, odnosno dugovanja. Ključno je da smo u stanju kupcima osigurati urednu isporuku ugovorenih količina metala, a dobavljačima nastavak izmirivanja naših obveza - kazao je Dražen Pandža.

Kaže i kako je ovaj saziv Vlade FBiH dosta pomogao trenutačnom stabiliziranju Aluminija, a nema razloga da se suradnju ne nastavi odvijati u tomu smjeru.

- Zahvaljujem čelnim ljudima Vlade FBiH za dosad učinjeno, primjerice za izmirenje naših obveza za doprinose zaposlenicima za posljednja četiri mjeseca prošle godine, kao i za aktivnosti koje Vlada treba pokrenuti u završnoj etapi realizacije 4,5 miliona KM kredita kod Razvojne banke FBiH za Aluminij d.d. Mostar, kao i za izdavanje nama neophodnih jamstava za nabavu električne energije. No, na tragu onoga što sam već rekao, ostaje nam riješiti više složenih i, u osnovi, ključnih pitanja. Tu mislim na dugoročnu opskrbu Aluminija električnom energijom, na rješavanje nesređenih odnosa unutar elektroprijenosa, potom na previsoke namete kojima se stimulira razvoj obnovljivih izvora električne energije na štetu industrije, a o porezima, carinama i sličnim davanjima već smo napisali čitave knjige naših prijedloga mogućih rješenja… Tu je također i problem nelogičnosti u smislu državnog stimuliranja izvoza el. energije, umjesto stimuliranja industrijskog rasta. Podsjećam, pri izvozu električne energije iz BiH u potpunosti ste oslobođeni naknade za troškove elektroprijenosa, što nije slučaj kada Aluminij uvozi struju koja nam je uistinu ključna sirovina za rad - pojasnio je.

Prodaja Aluminija nekoj stranoj tvrtki ili dovođenje strateškog partnera često se spominjalo, upitali smo direktora koliko je sada to realan scenarij.

- Prvo moramo razjasniti kako uprava nije valjana adresa za ovo pitanje, jer mi nemamo mandat o tome govoriti u ime naših vlasnika. No, uprava svakako pozorno prati sve što se s tim u svezi događa. Mi smo, što i jest u našoj mjerodavnosti, vodili i vodimo niz ozbiljnih razgovora sa zainteresiranim ulagačima. Tu, dakle, mislim na strateška ulaganja u unapređenje i razvoj proizvodnog sustava naše tvornice. O eventualnoj privatizaciji, dokapitalizaciji i sličnom, odlučivat će vlasnici Aluminijevih vrijednosnih papira, a mi smo tu kako bismo, ukoliko nas pitaju, ustupili potrebne informacije i dali odgovore na sve stručne upite, odnosno savjete kada govorimo o poslovanju i o strateškim interesima Društva. No, s obzirom na naslijeđena dugovanja Aluminija prema Elektroprivredi HZHB, teško je realno očekivati ulazak bilo kakvog ozbiljnijeg investitora u Društvo, bez konačnog razrješenja toga vitalnog pitanja - kaže direktor Aluminija.

Kaže nam kako je ukupno globalno stanje s burzovnim indeksima, i kada se govori o cijenama aluminija i o cijenama vitalnih sirovina, krajnje nepovoljno. U ovomu trenutku, cijena aluminija pada, cijene glinice i petrol-koksa su u porastu, a kako je već kazao, cijena struje enormno je visoka i to su vrlo opasne okolnosti za poslovanje.

- Svakako, stvari dodatno usložnjava i aktualni trgovinski rat SAD-a s ostatkom svijeta. Cjelokupno je naše poslovanje naslonjeno na burzovne indekse, a na te cijene nemamo utjecaja niti imamo dostupnih mehanizama. U nadi kako će globalna ekonomija brzo doći do kompromisnih, zdravorazumskih rješenja i da će se, tim slijedom, normalizirati burzovni indeksi, na nama je osigurati najbolje moguće premije za naš metal i sklopiti najpovoljnije ugovorne odnose, zasnovane na objektivnim ekonomskim okolnostima. To je naš prostor za manevar. No, podcrtavam, da bismo riješili ključno pitanje električne energije i otvorili vrata razmišljanju o stabilnoj budućnosti, neophodno je pronaći konačan izlaz iz našeg dugovanja prema EPHZHB. Ključ za to u rukama je Vlade FBiH - kazao je na kraju u razgovoru za Klix.ba v. d. direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža.

Aluminij Mostar
Korporativne komunikacije